OPENING

INSCHRIJVEN

PROGRAMMA

INSCHRIJVEN

Openingslezing door Steven Slabbers

Steven is afgestudeerd als tuin- en landschapsarchitect in Wageningen met als specialisatie regionale planning. Na negen jaar bij Staatsbosbeheer, is hij samen met mijn compagnon Jan Willem Bosch een eigen bureau begonnen; Bosch Slabbers. Dit bureau doet veel grote infrastructurele werken, water- en klimaatgerelateerde opgaven en feitelijke inrichtingsplannen. Hij introduceert zichzelf vaak als ‘vertegenwoordiger in landschap’. In die rol denkt hij na over het landschap van morgen en tekent hij voor het landschap van morgen letterlijk en figuurlijk, maar altijd vanuit de achtergrond dat het landschap zijn verhaal moet kunnen vertellen.

Als Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (PARK) adviseerde hij de het provinciaal bestuur van Noord-Holland over ruimtelijke ontwikkelingen die impact hebben op de leefomgeving. De PARK heeft als expert een onafhankelijke positie en daarmee een belangrijke rol binnen het debat over de inrichting van die leefomgeving.

Bij zijn afscheid als PARK heeft hij in 2023 zijn advies leven met water geschreven. Dit is de aanleiding om Steven uit te nodigen de openingspresentatie te laten geven op de Waterinfodag op 28 maart 2024.

Steven Slabbers op de Waterinfodag

Anders leren leven met Water

Onder druk van de klimaatverandering veranderen de condities ten aanzien van waterveiligheid, wateroverlast, waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit snel en ingrijpend. Dat maakt dat we onze omgang met het water opnieuw moeten uitvinden. We moeten van een waterverslaafde samenleving naar een waterbewuste samenleving, van een samenleving die het water altijd en overal wil keren naar een samenleving die meer bereid is met het water mee te bewegen. Een samenleving ook die weet om te gaan met de snel verziltende condities.

Dat alles maakt de wateropgave niet alleen tot een ruimtelijke opgave, maar ook en vooral tot een maatschappelijke opgave. Een opgave die urgenter is dan menigeen denkt en waarvan een integrale aanpak geen verder uitstel duldt.

De uitdaging is om oplossingen te ontwikkelen die én werken én waarde toevoegen; oplossingen die zowel de betreffende wateropgave weten te tackelen en er tegelijkertijd toe leiden dat daarmee de situatie oneindig veel interessanter wordt om te wonen, te werken en te vertoeven en ook het ecologisch en economisch fundament onder het gebied versterkt.

Die oplossingen moeten zijn gebaseerd op feiten. Dat vereist een nauwe samenwerking tussen specialisten / wetenschappers en ontwerpers. Niet alleen moet worden hard gemaakt dat de oplossing daadwerkelijk gaat werken en daarbij waarde toevoegt, ook moeten de mogelijke schaduwkanten van de oplossing zo objectief mogelijk voor het voetlicht worden gebracht.

Inschrijven