Poster Pitch ronde 2
15.15 – 15.25 uur: Virtuele dijkinspecteur: detecteren van graskwaliteit, scheuren en graverijen
Eleni Smyrniou| Deltares
Dit project onderzoekt de mogelijkheid om een digitale dijkinspecteur te creëren. Deze dijkinspecteur gebruikt een model dat gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie is om de kans op grasschade, scheuren en graverijen te voorspellen. Beschikbare open source meteorologische en remote sensing gegevens worden gecorreleerd met beschikbare inspectiegegevens om de toestand van de dijk te voorspellen. Hiermee kan het inspectieproces doelmatiger en gestroomlijnder worden gemaakt.
15.25 – 15.35 uur: Uniforme gegevensstructuur en codering voor integraal assetmanagement
Job Nijman | KYL B.V.
De belangrijkste basis voor assetmanagement zijn gegevens van de assets. Delfland heeft een uniforme gegevensstructuur en codering ontwikkeld voor de assets, gebaseerd op landelijke standaarden en specifieke behoeften vanuit de werkprocessen. Via deze ‘kapstok met assetgegevens’ wordt inzicht verkregen in de relaties tussen assets, wat van grote waarde is voor assetmanagement.
15.35 – 15.45 uur: Explainable AI: een must in de watersector!
Thomas Stolp | HKV
Ook binnen de watersector komen data-gedreven modellen steeds vaker voor; ze rekenen snel en kunnen omgaan met complexe systemen. Wel hebben gebruikers soms moeite met het blackbox-gehalte van deze modellen. Om het vertrouwen in de uitkomsten van de modellen te vergroten is het belangrijk om inzicht te geven in wat er in de rekenkamer gebeurt. Aan de hand van een casus over zoutindringing op het Amsterdam-Rijn kanaal nemen wij jullie hierin mee.
15.45 – 15.55 uur: Hoe vertaal je NIS2 naar concrete maatregelen? En waar loop je tegenaan op het moment dat je deze inricht?
Chris Klompenhouwer | P-X Systems
Met de Europese NIS2-richtlijn krijgen m.n. de waterschappen nieuwe verantwoordelijkheden voor het beveiligen van hun vitale objecten. In deze presentatie brengen we u – aan de hand van voorbeelden uit het veld – van de theorie naar de praktijk. Wat betekent de NIS2 richtlijn en hoe zet je dat om naar concrete stappen?
P-X Systems heeft (samen met CroonWolter&Dros) 19 waterzuiveringsinstallaties bij WDODelta van cybersecuritymonitoring voorzien. Dit is het eerste project op deze schaal in Nederland. WDODelta wil misschien mee presenteren, maar daar zijn ze nog niet uit.
15.55 – 16.05 uur: Hemelwateropvang ter vermindering van drinkwatergebruik en piekafvoeren
Marc Nijboer | Arcadis
Voor Rijswijk wordt onderzocht of met het bergen van hemelwater, zowel voor het beperken van de piekafvoer bij hevige neerslag als voor het verminderen van drinkwatergebruik, verschillende beleidsdoelen en ambities worden bereikt. De resultaten van het onderzoek kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van een hemelwateropvangsysteem in een nieuwbouwwijk.
16.05 – 16.10 uur: Topwaterstandenkaart Maas 2021 met behulp van LiDAR-data
Jenthe Visscher | Rijkswaterstaat
In juli 2021 vond op de Maas een extreem hoogwater plaats. Hiervan is een topwaterstandenkaart gemaakt met de LiDAR-data van het wateroppervlak. Effecten zoals dwarsverhang en versnelling zijn in deze data goed te zien. Het nadeel is dat veel van de LiDAR-data zijn opgenomen na de hoogwaterpiek en niet de hoogste waterstand weergeven. De LiDAR-data zijn daarom omhooggetild met de data van het Landelijk Meetnet Water (LMW). De opgetilde LiDAR-data resulteert in de topwaterstandenkaart.
Poster Pitch Arena